VrijwilligersCentrale HAARLEMMERMEER

023 - 569 88 71
Waarmee kunnen wij u helpen?
naar nieuwsoverzicht

Vrijwilligersverhaal: De geboorte van een geitje - dat is echt bijzonder

Anita is acht jaar vrijwilliger geweest bij kinderboerderij de Hoeve van Ons Tweede Thuis in Badhoevedorp. Daar werken cliënten met een beperking. De cliënten zijn iets minder vermogend, maar hebben allen hun eigen kwaliteiten. Anita begon met haar vrijwilligerswerk nadat zij arbeidsongeschikt raakte. Ze vindt het fijn om iets te betekenen voor een ander en daarbij ook lekker buiten bezig te zijn. Vooral deze doelgroep spreekt haar erg aan. Anita: “Het is heel gezellig met de cliënten. Er is veel ruimte voor het sociale aspect en samen een kopje koffie te drinken of een kletspraatje te houden. Je kan hier gewoon je ei kwijt. Ik vind het vooral fijn dat er zo’n goed contact is met de cliënten. Van sommigen krijg ik zelfs een kerstkaartje. In het weekend werken de cliënten niet, dan gaan de kindervrijwilligers aan de slag.”

Jonge geitjes

Anita begeleidde een cliënt, met wie ze samen een diergroep verzorgde. Bij de start van de dag wordt er onder het genot van een kopje koffie bepaald wie welke dieren gaat verzorgen. Er zijn veel verschillende en afwisselende taken, dit maakt het vrijwilligerswerk nog leuker. Zo moet bijvoorbeeld de stal uitgemest. Dat is een wat zwaardere klus, met de kruiwagen en de schep. Ook de hokken van de cavia’s en konijnen moeten gedaan worden. Om de kinderboerderij heen liggen diverse weilandjes, waarop de dieren op grazen. Het voordeel is dat je lekker buiten bent in de natuur en dan een baaltje stro of hooi kan brengen, maar als het regent is het ook wel weer fijn om binnen bezig te zijn. Bij iedere cliënt wordt gekeken naar de mogelijkheden. Anita: “Ik begeleidde ooit een cliënt met een rollator. Tsja, stallen uitmesten is dan wat lastig.” De favoriete tijd van het jaar is toch wel de lente, als er jonge dieren worden geboren. “Ik was een keer bij de geboorte van een geitje,” vertelt Anita. “Dat gebeurde precies in de tijd dat ik aan het werk was. Best bijzonder, aangezien de geiten vaak ’s nachts bevallen. Er is een ook fokprogramma met cavia’s. Een aantal cavia’s wordt gehouden, anderen worden verkocht. Met deze verdiensten sparen we voor een mooi groot speeltoestel.”

Veel aandacht voor de cliënten

Het mooie van deze vrijwilligersplek is dat er veel aandacht en tijd is voor de cliënten. En ze bij feestelijke momenten in het zonnetje worden gezet. Anita: “Als cliënten jarig zijn, hangen we slingers op. Ook ontvangen ze een kaartje en een cadeautje van ons. Een aantal van de cliënten is 50 geworden, dan zetten we een Sara- of Abrahampop neer. Mooi dat we de verjaardagen ook op de werkplek vieren, aangezien niet alle cliënten buiten hun familie een (groot) netwerk hebben.”

Word ook vrijwilliger bij kinderboerderij De Hoeve!

Anita gaat haar vrijwilligerswerk bij kinderboerderij De Hoeve afronden. Zij wil zich meer gaan focussen op haar maatjesvrijwilligerswerk en haar honden. Kinderboerderij De Hoeve kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Anita: “Bij De Hoeve kunnen we momenteel iemand gebruiken bij de kiosk. Daar doe je de verkoop van koffie, honing en jam. In de zomer is het lekker druk, want dan kunnen de mensen ook buiten zitten. Bij de kiosk ben je echt een manusje van alles. Je werkt vaak een dagdeel per keer en het is er vooral echt gezellig. Al met al een superleuke plek waar altijd wel wat gebeurt!”

Anita won een mooie bos bloemen voor het insturen van haar selfie van de VrijwilligersVerwendag. 

Vragen of meer informatie?

023-569 88 71
vrijwilligerscentrale@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp